Beter borstcrawl en schoolslag zwemmen
06 mei 2022 12.48Of je nu borstcrawl of schoolslag zwemt, met de juiste techniek zwem je veel beter, met meer ontspanning en souplesse en natuurlijk ook wat harder. Je zou kunnen zeggen dat zwemmen voor de helft gaat om techniek. Goed om dit eens te belichten en met wat simpele focuspunten ervoor dat jezelf aan je techniek kan gaan werken om zo makkelijker te gaan zwemmen.
Schoolslag
We denken vaak dat de schoolslag de makkelijkste slag en veel minder zwaar is dan de borstcrawl. Het tegendeel is echter waar. Ok, de ademhaling gaat inderdaad makkelijker (al komen we straks op terug bij de borstcrawl), maar met schoolslag heb je te maken met veel meer weerstand. Dit heeft te maken met de ligging van de schoolslag in het water, deze is vaak te veel diagonaal naar beneden gericht. Ook de armen en beenslag creëren veel weerstand. De beenslag wordt vaak te groot gemaakt en bij de armslag ga je letterlijk tegen het water in naar voren. In het begin is schoolslag dus vrij makkelijk vol te houden, omdat je goed kunt blijven ademen, maar lange stukken schoolslag zwemmen is dus heel zwaar.
Focuspunten
Of je nu met het hoofd in of uit het water schoolslag zwemt, focus op een horizontale ligging. Leun dus meer op de borstcrawl en breng de benen meer naar het oppervlakte vanuit de buikspieren. Maak een kleine arm- en beenslag. Dit lijkt minder efficiënt, maar je creëert veel minder weerstand en bespaart dus energie voor de lange afstanden. Maar het allerbelangrijkste; zorg voor een glijfase wanneer de handen aan de voorkant zijn. Denk aan het volgende ritme of mantra: “armen, benen, lang”. Wanneer de handen na de armslag terug aan de voorkant zijn, houd deze daar 2 tot 3 seconden. Je maakt nu ook geen beenslag maar glijdt naar voren door het water. Wanneer je nu ook het hoofd terug in het water brengt, komen de benen omhoog en is er veel minder weerstand.
In deze video laat Coach Bas van Velthoven zien, hoe je efficiënt schoolslag kunt zwemmen:
Schoolslag Cursus van Personal Swimming
Mocht je graag eens goed willen werken aan de techniek van de schoolslag, doe dan mee aan de Schoolslag Cursus van Personal Swimming in het Sloterparkbad in Amsterdam. Er start woensdag 8 juni een nieuwe editie.
Borstcrawl
Van alle slagen is er bij de borstcrawl de minste weerstand van het water, hierdoor is het met de juiste techniek makkelijker om borstcrawl zwemmen. Al vergt het in het begin iets meer tijd en training om het goed te leren. Maar uiteindelijk zwem je met een goed ritme en mooie ligging op je gemak die 2000 meter door de grachten.
In de komende weken gaan we jullie helpen door meer te vertellen over het zwemmen van de borstcrawl op de juiste manier. We delen tips en geven je focuspunten mee. Ook laten we je techniekoefeningen zien, die je gaan helpen om met meer ontspanning en souplesse te gaan zwemmen.
Als eerste gaan we het hebben over de ligging in het water. Dit is het grote verschil tussen de schoolslag en de borstcrawl. Uiteindelijk kost borstcrawl zwemmen minder energie, omdat je rechter in het water ligt en er minder weerstand is.
Horizontale Ligging, dus Benen hoog
Er zijn meerdere manieren om je benen hoog te houden. Lees onderstaande tips eens door en kies één of meerdere opties uit om eens uit te testen. Uiteraard kun je ook een wetsuit aanschaffen of huren, maar weet dat je uiteindelijk ook weer in het zwembad gaat zwemmen en het dan helemaal zelf moet doen! En ook in een wetsuit moet je de benen ‘liften’ om goed horizontaal te liggen.
- Balans: we hebben vaak het idee dat we schuin omhoog moeten zwemmen om boven te blijven. Dit komt vanuit het gevoel dat we zinken in water. Probeer in plaats van schuin naar boven eens schuin naar beneden te zwemmen! Dus iets meer op je borstkas gaan liggen. Door de verandering in balans zullen je benen hoger komen te liggen.
- Ademen: het ademen tijdens borstcrawl doe je naar de zijkant, en niet omhoog. Hoe meer je aan de voorkant optilt, hoe meer er aan de andere kant naar beneden zakt. Til je het hoofd op, dan gaan je benen naar beneden. Niet tillen dus, maar goed zijwaarts roteren om je lengteas en naar de zijkant ademen.
- Rompspanning: door het aanspannen van je romp hou je een betere houding vast, omdat je van je lichaam een plank maakt. Met rompspanning bedoelen we het intrekken van je navel. Je moet het gevoel hebben dat je een net iets te strakke spijkerbroek aan moet trekken.
- Benen: je ontkomt er niet aan, met een hoger beentempo komen je benen uiteraard hoger te liggen. Het grote nadeel hiervan is dat het veel energie kost, want er zitten veel spieren in je benen. Grootste tip is: train je benen zó goed, dat je ze op een rustig tempo lang mee kan laten zwemmen.
Een mooie techniekoefening om te voelen dat je goed horizontaal in het water ligt, is de ‘Push Off Streamline’. Ga in het zwembad de komende weken eens een aantal keer proberen zo hard mogelijk af te zetten en om zo ver mogelijk uit te drijven. Hoe verder je weet uit te drijven, hoe beter je ligging in het water is. Leun na je afzet goed op de borst en lift vanuit de buikspieren en hamstrings de benen goed omhoog:
Borstcrawl Cursus van Personal Swimming
Personal Swimming geeft 4-weekse en 8-weekse borstcrawlcursussen, waarbij stap voor stap wordt uitgelegd en in het water wordt gedemonstreerd hoe je zo goed mogelijk kunt borstcrawl zwemmen.